Guide til at købe LED pærer

Det er blevet en videnskab at skulle købe Lyspærer. Der sker så meget på markedet lige nu, så jeg vil lige lave en opdatering på hvad du skal kigge på når du køber lys.

Glødepæren er død

Den gamle glødepære kan du kigge langt efter, den sælges kun lovligt som opvarmning til fx rugekasser. Som lyskilde er den blevet ulovlig at sælge. Den har et godt lys men den er også en strømsluger uden lige. Det er halogenerne også.

Længe leve Lumen, Kelvin og RA

Der er tre ting du skal se efter når du køber lyspærer:

  • Lumen – lysintensiteten
  • Kelvin – farvetemperaturen
  • RA-værdi – evnes til at gengive farver

Mens såkaldte elsparepærer i starten ikke sparede ret meget strøm og lavede et elendigt lys, er udviklingen af nye strømbesparende pærer så hektisk at jeg ser nye produkter hver uge. De bliver bedre og bedre.

LCD pære – dæmpet og varmt lys
LED pære – har fået lysintensiteten med sig og har nu også varmere lys.

Lumen – Lysintensiteten, eller lystyrke

Du har brug for forskelligt lys forskellige steder i boligen. Førhen målte man lysintensiteten i Watt, så der var et tal, og alle vidste hvad en 40Watt og en 60Watt pære var. I dag måles det i noget der hedder lumen. Det gamle watt henviste jo til hvor meget strøm pæren brugte og ud fra det vidste man hvor kraftigt pæren ville lyse. Nu er der ikke længere overensstemmelse mellem elforbrug og reelt output af lys. Derfor giver Lumen meget mere mening, for det er et tal for hvor meget pæren lyser frem for hvor meget strøm den bruger.

Her har du en lille oversigt over Watt enheden og lumens overfor hinanden

15 w = 140 lm
25 w = 250 lm
40 w = 470 lm
60 w = 800 lm
75 w = 1050 lm
100 w = 1520 lm

Kelvin – Farvetemperaturen

Det næste du skal tænke på er farvetemperaturen. Fx er kan en mere orange/gul belysning være hyggelig mens en hvidere belysning er god i køkkenet.

Den gamle glødepære var på 2800 Kelvin og nye pærer kan emulere den farvetemperatur ret godt nu.

Jo højere kelvintallet bliver, jo mere blåt og koldt bliver lyset. Det var bl.a. det der var problemet i de tidlige LED pærer.

Farvegengivelse – RA-værdien
RA-værdien fortæller dig hvor god lyskilden er til at gengive alle farver. Den højst tænkelige RA værdi er 100. Der er en stor spredning af hvor gode de forskellige pærer til at gengive farverne. Hvis du holder dig over 80 RA, så er du sikker på at det er en god farvegengivelse du får.

SAMSUNG E27 40W/6.5W 27K

samsung-e27-40w65w-27k

Lumen: 490 lm
Kelvin: 2700K
RA: 80
Levetid: 15.000 timer
Fatning: Stor, E27

Virkelig value for money. Den giver et rigtig dejligt lys og selv fabrikationen oser af kvalitet, og der er ikke kviksølv i den. En solid arbejdshest med styr på detaljerne.

Set til 102,- Dkr
Kan købes her – jeg anbefaler det!

ALESSILUX LAMPE – E27 31W/6.5W 27K

alessilux-lampe-e27-31w65w-27k

Lumen: 350 lm
Kelvin: 2700K
RA: 80
Levetid: 25.000 timer
Fatning: Stor, E27

Selv om specifikationerne på denne pære er i orden så falder den igennem på sit specielle design, der eksponerer selve dioden og gør at den blænder og laver skygger i rummet. Min skuffelse over denne pære vil ingen ende tage. Til prisen er den et totalt flop. Man betaler for designet, og her et netop designet med til at forringe produktet.

Set til 500,- Dkr
Kan købes her – men kan ikke anbefales

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *