Mit typehus

Parcelhus

Jeg fik bygget et typehus for ca et år siden og har brugt en del tid på at forklare venner og bekendte hvad et typehus egentlig er.

Typehus får de fleste til at tænke på ufleksible løsninger og fastlåst design og udførsel. Det er egentlig lidt synd, for typehusfirmaerne kan en masse ting. Det er rigtigt at de bygger efter et system og ofte har helt faste underleverandører, men detaljerne kan stadig efterlades til dig selv.

Der er naturligvis en række standardmodeller indenfor huse, men hvad jeg tit oplever, er at folk ikke ved at man oftest godt kan lave sit eget hus. I den billigere ende laver man en ændring eller to på et standard typehus og den lidt mere sofistikerede løsning med en arkitekt med inde over. Det vi gjorde, var at indhente tegninger på typehuse fra de forskellige byggefirmaer. På gammeldags manér klippede og klisterede vi alle de dele vi kunne lide fra de forskellige tegninger og gik ud til flere typehusfirmaer og bad om et bud på vores tegning. Stilarten på vores hus er klassisk arkitektur uden noget prangende. Det passer godt ind i omgivelserne og gør ikke noget væsen af sig. Sådan kan jeg godt lide det.

Det kommer altid tilbage til husets arkitektur og design. En af fordelene ved typehuse er at de som regel er fri for ‘børnesygdomme’ idet der er lavet flere af det givne hus før så svagheder og faldgruber er kendte hos typehusfirmaet i forvejen.

Kig for eksempel forbi http://www.ide-huse.dk for at se eksempler på huse. Som du kan se er det lige fra funkis med flat tag til halvanden plans hus med høj rejsning. Det er en klar tendens at typehusfirmaerne kan lave huse med fornuftig økonomi, ikke mindst fordi de typisk har sat byggeriet i system. Jeg synes ikke at jeg har begrænset mig ved at få opført et typehus (det endte jo med at jeg fik bygget MIN tegning). Typehusene bliver jo også lavet i alle de arkitektoniske stilarter der findes.

Hvis jeg skal bygge igen, så bliver det ret sikkert endnu et typehus.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *