Sådan fjerner du frygten for at stå foran et kamera

Hvor tit mander du dig op til at stå foran kameraet og gør alting klar, kun for at lade klappen gå ned, når det går løs.

Det sker for alle, at de er mindre narturlige foran et kamera. Det er jeg også selv, og jeg krummer tær når jeg ser nogle af mine tidlige videoer. Havde jeg ikke lavet dem, så havde jeg jo ikke lært noget og kommet videre.

Det gælder med andre om at komme ud over stepperne, selv om du ikke er helt fortrolig med rollen som tv vært. Hermed et par tips og tricks til at overvinde sceneskrækken.

Har du nogle tips til at overvinde frygten, så læg en besked herunder.

7 kommentarer til “Sådan fjerner du frygten for at stå foran et kamera”

 1. Hej Jens,
  Godt indlæg.
  Mit tip er ganske simpelt og lavpraktisk, og du er allerede inde på det. For at bruge et reklameslogan:
  Just do it!
  Det er næsten umuligt at forberede sig og ikke mindst forbedre sig ved teori og læsning. Man skal have fingrene ned i mulden og prøve det. Jeg var ikke meget for at tale i større forsamlinger, da jeg for mange herrens år siden begyndte min ungdomspolitiske karriere. Men det var i hvert fald en af de ting, som ungdomspolitik fik kureret. Nu har jeg ikke problemer med at tale i forsamlinger.

  At jeg så stadig ikke er meget for kameraer, er en anden snak. Så det må jeg vel hellere øve mig lidt mere på. :o)

 2. Jens Dalsgaard

  @frank

  Helt rigtigt at man bare skal i gang. Jeg har hjulpet nogle stykker over grænsen, og de laver en masse video selv nu.

  Det lige præcis det jeg siger i det tidligere indlæg: Lav en video i dag. Det er vitterligt det mest rigtige at gøre.

  Der er mange ting man ikke kan lære rent teoretisk, men bliver nødt til at opleve for at kunne mestre.

 3. Hej Jens
  Min største udfordring når jeg har “leget” med video er at holde mig til og følge manus. Hvordan holder du dig til manus samtidig med at holde fokus på kameraet? Har du en transcripter (hedder det det?) – eller har du noget andet bag ved kameraet som vi ikke kan se?

  /Lars

 4. Hej Lars – godt spørgsmål.
  Alt efter opgaven så benytter jeg mig af forskellige metoder.

  Er det noget jeg har gået og summet over, vil jeg bare tage kamraet og snakke løs.
  Er der en liste med et par stikord, sætter jeg en post-it ved siden af kameraet som jeg kan kigge på for at få det hele med.
  Er der meget at holde styr på, så bruger jeg en telepromter.

  Anyhow, det er en oplagt video at lave. Den kommer nok meget snart her på kanalen, hvor jeg viser de forskellige metoder.

 5. Jesper Norup Søbye

  Inspireret af dit billede – hvad med at forestille sig en crowd på 50.000 mennesker, der glor på en og så simpelthen bare nyde trygheden ved, blot at skulle kigge ind i en lillebitte uskyldig linse?

  Et eller andet sted er det mærkelige vel at skulle stå og tale ud i luften helt alene. Det er dermed kun én selv, man er oppe imod – ligesom til eksamen, hvor klappen også går ned, fordi man ikke slapper nok af! 😉

  /Jesper

 6. Hej Jesper

  Der er ingen tvivl om at det hele foregår inde i personens hoved, og frygten er resultat af en mental process hvor vedkommende kan forestille sig hvor galt det går.

  Men ja, slap af. Gør du noget forkert kan du jo bare lave det om eller slette et par af de 95 ‘øeh’-er

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *