Tag nu den backup

Har du nogensinde tænkt på hvor meget af dit privatliv og arbejdsliv, der ligger på din computer? Som iværksætter, kan alt jo godt gå lidt hurtigt, men tag dig lige tiden til at tænke over det ret kedelige emne: datasikkerhed.

I lyset af at flere og flere af os arbejder hjemmefra, kan du ikke regne med at din arbejdsplads holder styr på dine filer. Af alle de steder jeg har arbejdet, er det kun et enkelt sted hvor jeg ikke følte at jeg havde brug for at lave en backup selv. Det er lidt skræmmende men illustrerer også hvor vigtigt det er selv at have styr på sin IT sikkerhed.

Fotografier, videoer og dokumenter. Hvordan ville du reagere hvis du mistede det hele? Jeg har set det alt for mange gange. Jeg har oplevet venner hvis hus er brændt, og de fortryder ikke at fjernsynet eller sofabordet er brændt, men at alle deres minder og vigtige papirer er væk. Savnet af minderne, og besværet med alle de manglende dokumenter.

Du skal som minimum sikkerhedspopiere: personlige filer som hjemmevideoer, fotos, din musiksamling og vigtige dokumenter, der ville være vanskelige eller umulige at erstatte. Personlige filer bør sikkerhedskopieres ofte.

En kopi er ikke en backup

Mange luller sig ind i en falsk fornemmelse af sikkerhed, fordi de laver en lokal kopi af deres data. Men læg mærke til min sprogbrug, lokal KOPI. Det er nemlig først rigtig en backup når den ikke ligger samme sted som hvor du eller har din data.

Ved brand, tyveri, oversvømmelse, lynnedslag, hjælper det jo ikke noget at gemme de samme data på to drev, dine data er jo stadig væk.

Derfor er det lige til højrebenet at benytte dig af de gode og billige muligheder der er for at lave online backup af dine vigtige data.

Start en backup i dag

Jeg benytter selv onlime.com (affiliate link), keepit.com og carbonite.com der alle giver ubegrænset mængde, data du kan ligge op. Min anbefaling går ikke på nogen specifikke produkter, men at du kommer igang med at tage backup lige nu!

Der findes mange andre tilbud til online backup, det vigtigste er bare at du kan få filerne igen, hvis uheldet er ude. Hvis din harddisk fejler, eller hvis du har et malwareangreb, kan du ånde lettet op med din viden om at alt vil løse sig, hvis du sikkerhedskopierer.

Test din backup

Nu har du en backup. Fedt. Nu skal du prøve at ‘miste’ en eller flere filer. Kan du gemme etablere dine filer fra back orden med succes? Det er den ultimative test af din backup og et trin som du ikke bør ignorere.

Prøv at lave en ligegyldig fil i dag. Lad din backup lave en kopi og prøv så at slette filen og se om du kan genetablere din fil fra sikkerhedskopien. Når alt kommer til alt er en backup kun lige så god som de data den kan genetablere.

Her kan du få online backup

Det er et skrøbeligt digitalt liv og der skal ikke mere til end et barn der leger et par sekunder med tastaturet. Det er en bitter at faring jeg selv har gjort mig det er min det er mit barn fik slettet ikke mindre end 10 GB data fra min harddisk.

Jeg mistede altså 10GB på ti sekunder

Jeg skal altså ikke meget mere tid end dit øvrige barn eller en enkelt kop kaffe til at ødelægge dyrebare enheder og ikke mindst dine dyrbare data. Derfor er det nu mere end nogensinde super vigtigt og få lavet en back-up så dine vigtige dokumenter og billeder er sikret. Min historie er ikke mere dramatisk end at jeg kunne genskabe data, for jeg have både en lokal kopi og en online kopi.

Find den rigtige backupløsning til dig

Jeg har prøvet lidt forskellige backup tjenester og her er en gennemgang af par gange som er interessante for danskere. Hvad der er rigtigt for dig kan godt være en temperamentsag. Nogen mener at kryptering er det vigtigste mens andre mener at det er dansk support der er det vigtigste. Så det er op til dig selv at finde ud af hvad det er der er vigtigst for dig. Det vil i sidste ende diktere hvilken backupløsning du ender med at bruge.

Her er nogle af de backupløsninger jeg har kigget på.

Onlime

Onlime er dansk og adskiller sig markant fra de fleste online backupløsninger jeg har kigget på.

For det første ligger deres servere hos Jottacloud i Norge. Placeringen er særlig interessant fordi der netop i Norge er meget strikse regler for at beskytte privatlivets fred, og der giver ikke let afgang til personfølsomme data, som en backup jo er.

Mens det er svært for andre af få adgang til din backup, så er det ret let for dig selv at se den og du kan ligefrem dele filer med andre, hvis du vil.

Det er gratis at komme i gang og gratisversionen tillader op til 5GB backup. Det betyder at du selv let kan teste både upload og genetablering helt uden at have penge op af lommen.

Betalingversionen giver dig også ubegrænset antal enheder, men også ubegrænset mængde data. Når jeg skriver ubegrænset, så betyder det reelt ubegrænset.

Ud over backup, så får du også adgang til en arkiv funktion, hvor du fx. kan lagre ældre fulde backups. Der er også en synkroniseringsfolder, som vi kender det fra fx. DropBox, så du kan ‘dele’ filer mellem enheder med onlime installeret.

Onlime virker både til Windows, Mac, iOS og Android, og har derudover en browserbaseret løsning. Du har altså adgang til alle dine filer fra alle dine enheder, og via en browser. Logger du på fra en browerser, vil du udover at skulle bruge brugernavn og kode, modtage en SMS med en yderligere sikkerhedskode. Det gør det lige en tand mere besværligt, men sådan er det med sikkerhed. Der er altid et kompromis mellem bekemmelighed og sikkerhed. Her synes jeg det er ok, fordi det er et relativt simpelt trin der virkelig højner sikkerheden. Og er der noget der er i fokus, når det kommer til backupløsninger, så er det netop sikkerheden.

Min karaktér: 10 / 10

Fordele

 • Gratis oprettelse op til 5GB
 • Dansk firma og dansk support
 • Servere i Norge
 • Virker på et ubegrænset antal enheder
 • Strikse regler for privatliv

Ulemper

 • Backup er ikke krypteret på serveren

7 kommentarer til “Tag nu den backup”

 1. Hej Jens

  Hvilken online backuptjeneste benytter du så selv, hvis jeg må være så fri at spørge? Kunne være fedt med en sammenligningsanmeldelse. Mit behov er backup af en mega r..fuld GB fotos i dng-format + det løse. Har du tip til en god løsning for store mængder af data?

 2. Jens Dalsgaard

  Hej Torben

  Jeg har før benyttet Carbonite, men da jeg ikke kunne gennemskue hvordan de lagrede deres data, gik jeg over til http://www.Keepit.com, som tillige er dansk.

  Jeg har ca. en terrabyte backet op hos dem til under DKK 50,-

 3. Hej Jens

  Keepit ser spændende ud og deres pris på Unlimited til DKK 38,-/måned er jo bestemt interessant. Dog kan jeg se at de endnu ikke tilbyder backup direkte fra et NAS-drev og Linux understøttes heller ikke (endnu). Da min NAS kører Synology (linux), så er det jo dobbelt skidt 🙁

  Hvordan er dit konkrete backup setup?
  Har du en NAS og hvordan backer du den op?

 4. Jens Dalsgaard

  Hej Torben

  Min backup til keepit er direkte fra min maskine til deres server, og den første tog langt mere end en måned, hvor jeg backede op lokalt.

  Min lokale kopi er et eksternt drev som jeg kopierer over på.

  Det hele kører på en Mac.

 5. Hej Jens,

  Et enkelt spørgsmål: Har du prøvet at hive al din data ned igen fra Keepit?

  Altså, det er jo helt fint at det tager lang tid at uploade en backup. Trods alt har de fleste af os langsommere upload end download, men hvorvidt en back-up løsning fungerer kan jo kun vurderes på, hvordan det er at hive data ned igen?

  Har du gjort nogen erfaringer?

  ;o] TT

 6. Hej Thomas. Ja jeg har erfaring med det – jeg har ikke hentet alt ned, men download går MEGET hurtigere end upload. Det giver også mening. MANGE uploader hele tiden mend FÅ downloader.

  Jeg downloadede 10GB på to timer på keepit, hvilket er fint for mig. Jeg har dog også en lokal kopi, hvor jeg kan sætte en haddisk til og have adgang til alle data med det samme, men den opdaterer jeg ikke hver dag.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *