Kastaniemanden

Boganmeldelse

Kastanemanden af Søren Sveistrup

Super stærk debut kiminal roman om den intense jagt på en mystisk og bestialsk morder. Jeg kan særligt godt lide måden der elegant bliver skiftet perspektiv og vi får den indre monolog fra flere forskellige personer. Som læser får vi tit et glimt længere ind i sagen end hovedpersonerne, men aldrig nok til vi ved for meget og mister interessen.

Jeg kunne godt lide friktionen mellem Hess og Thulin, de ledende efterforskere i sagen om en brutalt myrdet mor. Ingen af ​​dem ønsker at være med i denne sag. Thulin føler, at hun træder vande i afdelingen for personfarlig kriminalitet og ønsker desperat at flytte til NC3 på vejen til at blive den bedste cyberkriminalitetsekspert i Europa. Hess har raget uklar med Europol, så han er blevet sendt tilbage til København for at køle lidt af.

Hess føltes lidt placeret i starten. Men han blev ved med at overraske mig. Jeg kom flere gange med flatterende kommentarer om hans engagement i sagen og måtte tage min ord i mig igen. Thulin virkede mere engageret, men havde ikke Hess’ sans for analytisk og se det store billeder. Sammen udgjorde de et godt, om end noget tarveligt, team. Og Thulin er ikke hævet over at nedgøre Hess til Nylander, den meget konservative chef, for at fremme sin egen dagsorden.

Dette er en mørk og snoet læsning. Bogen er grafisk og overordentlig grusom i dele. Typisk nordisk noir. Jeg anede ikke, hvem morderen var, eller i første omgang motivationen. Men da motivationen blev afsløret, sendte den mig afsted på helt det forkerte spor. Meget smart skrivning hr. Sveistrup.

Absolut en læseoplevelse som jeg anbefaler. Og en forfatter jeg vil følge.

Vurdering

★★★★★

Fra bogens bagside: I en mindre forstad findes en yngre kvinde dræbt og forladt på en legeplads. Men det er ikke alt. Den ene hånd er skåret af, og over hende hænger en lille kastanjemand. Nanna Thulin får tildelt sagen sammen med den nedbrudte Mark Hess, der for nyligt er blev afskediget sin tjeneste i Europols hovedkvarter. Deres efterforskning peger på en mystisk forbindelse til mordet på socialminister Rosa Hartungs datter for et år siden. Gerningsmanden har dog tilstået, og sagen er lukket for længe side. Snart bliver endnu en kvinde dræbt med en kastanjemand og et spor fra pigen ved sin side. Men hvilken forbindelse har disse ofre med morderen, og hvornår har han opnået sin mission?

Det Danske Kriminalakademi tildelte Søren Sveistrup Debutantprisen i 2019 for “Kastanjemanden”, og i 2021 blev den filmatiseret som tv-serie på Netflix.

Køb den på SAXO

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *