6 steder du skal rydde op for et mere simpelt liv

Kig i dine skuffer og skabe, i garagen, i kælderen, på loftet og sågar i din kalender. Er din sparsomme plads invaderet af ‘ting’? Hvis det er tilfældet, så er det blevet tid til at genfinde det mere basale liv.

Mange gange er alle dine ekstra ‘ting’ faktisk noget som enten er overflødigt, ubrugelig eller har brug for at blive repareret, og fælles for alle tingene er at de alle bruger din plads. Du har ganske enkelt slet ikke brug for ALLE de ting du lige nu ejer. Denne overflod af ting koster dig både tid og plads, når du gemmer, flytter og reparerer på dem. Færre ting vil ikke bare giver mere plads i huset, men også give dige større mental ro.


Foto af Fancycrave

1 Få en mere simpel garderobe

De fleste mennesker har 80% tøj som de aldrig bruger. En forsimplet garderobe kan spare dig for en masse unødig stress. Når du har færre ting at vælge imellem, vil det blive både lettere og hurtigere at blive klar om morgenen. Fokuser på klassiske stykker tøj, der kan bruges på kryds og tværs. Lav et par regler for hvad der skal ud, så som: tøj der ikke længere er i mode, tøj du ikke har brugt eller fået repareret i 6 måneder, eller du bare har på mindre end to gange om året. Når du så er kommet af med en masse tøj, vil det også være lettere at sortere resten, med den plads der er blevet frigjort.

Foto af Tim Ruß

2 Ryd op på loft, kælder og garage

Som alle andre, så er der ting der følger årets gang. Sneskovle og plæneklipper er eksempler på sæsonting. Hvis du har flere haveredskaber eller sportsudstyr der kan udføre det samme, så find den bedste og skil dig af med resten. Hvis du har kasser stående med ting i og de ikke har været åbnet, så overvej kraftigt at skille dig af med indholdet. Hvis det har været på lager så længe, så får du nok ikke brug for det.

Pas på med at beholde for meget på grund af skyldfølelse. Du tænker måske “hvis jeg skiller mig af med denne frugtskål, vil jeg føle skyldfølelse”. Du skal vide at det er helt almindeligt. De fleste føler sig forpligtede til at forvalte gaver de har modtaget i årenes løb. Det sker især for ting du har fået af en nær eller kær. Det føles respektløst overfor giveren at skille sig af med giverens gaver. Husk at når du modtager en gave, er din pligt at modtage den og takke giveren. Det er ikke at blive arkivar for tingen resten af dit liv.

Skyld er en stærk kraft for at få os til at holde fast på gaver fra andre. Sentimentalt rod er lige så forstyrrende som alt andet rod.

3 Ryd op i børnenes legetøj

Noget legetøj holder, og kan altid være en del af børnenes legeting. LEGO er et godt eksempel, disse fantastiske klodser kan bruges af alle aldre. Spil skal kun gemmes så længe som de bliver spillet regelmæssigt. Andre spil der måske mangler brikker og døgnfluer som står på hylden og samler støv sammen med de gaver børnene aldrig har leget med. Du skal ikke gemme noget af høflighedsgrunde. Så den der gigantiske plysbamse skal sælges eller doneres, hvis den ikke bliver leget med. Højst sandsynligt vil børnene ikke savne de ting der får et nyt hjem. Tag endelig børnene med på opgaven. Hos os er det børnene selv der rydder ud, og donerer til Mødrehjælpen, og de er stolte over at de kan hjælpe andre børn til at få noget legetøj.

4 Ryd op i køkkenet

Ryd op i skabe og skuffer, og fjern redskaber og service der sjældent bruges. Doner alt det ekstra fx til Folkekirkens nødhjælp eller lign. organisation. Når du nu er i gang med at rydde op i køkkenet, så find og fjern overflødige klude og rengøringsmidler. Og sørg for at bruge det I har. Alt for ofte købes der mad på køl og konserves, som står lige indtil det er for gammelt. Aktiver din mad nu!

5 Ryd op i økonomien

Har du flere kreditkort, vil det være alt for let at bruge for mange penge, og ikke mindst glemme at betale balancen på et kort. Hvis du har gæld, så konsolidér gælden til et lån eller kreditkort. Endnu bedre er at få betalt en masse gæld af, og blive gældsfri. I det hele taget kan det betale dig at samle ting, det værende sig ting som dine bankforretninger og forsikringer. Der er som regel en masse at spare ved at samle aktiviteterne i pakker. Eksempler kunne være bilforsikring, indboforsikring og livsforsikring. Telefon, mobiltelefon, internet og antenne er et andet eksempel hvor der er penge at spare ved at samle i en stor pakke. Ud over at være billigere, så er det også lettere at holde øje med en regning i stedet for tre.

6 Ryd op i din kalender

Undgå at sige ja til alt for mange sociale arrangementer. Overvej din tilgængelighed nøje, inden du tilmelder dig grupper, komiteer eller klubber. Med nøje udvalgte sociale arrangementer vil du have tid til at give dig ordentlig tid til de aktiviteter du deltager i. Saml aftaler i bundter. Tag en tur til tandlægen i stedet for to. Hvis dine børn går til ting om eftermiddagen, så allier dig med andre voksne på holdet, så I kan køre sammen. Det er mere effektivt at køre dem til fodbold en gang om ugen i stedet for tre gange.

Bonus: Lær at sige nej

En af de grunde jeg tit hører, er at folk ikke har tiden til at rydde op, og de i øvrigt sjældent er hjemme længe nok til at komme i gang. Hvis du har et sygt barn og i øvrigt er alene på posten, er det til at forstå, at du reelt mangler tiden til at rydde op.

Oftest er det dog fordi manglen af tid i virkeligheden er en dårlig undskyldning. I virkeligheden er det symptom på at de ikke kan sige nej.

Skal du sidde i forældrebestyrelsen, på skolen, i børnehaven, til spejder, i musikskolen og fritidshjemmet osv? Findes der et andet job som er lige så spændende og betaler lige så godt, som måske har færre timer eller kortere transporttid?

Hvis du nu kun var i een bestyrelse, ville du kunne målrette tiden langt bedre. Det samme gælder fritidsinteresser, hvor det måske vil give mening for dig og dine børn at gå til færre fritidsaktiviteter og dermed få mere familietid.

I det hele taget kan balancen mellem job og fritid have en rigtig stor effekt på dit mentale helbred, og gøre dig mere glad til daglig.

Du skal lære at sige nej, uden at virke respektløs. Selvklart handler det om at holde den gode tone.

Eksempler på at sige nej

 • “Tak for tilbuddet om at være del af menighedsrådet, men jeg vil ikke have mulighed for at dedikere den fornødne energi og tid som jeg mener der er brug for. Derfor bliver jeg nødt til at melde pas, i denne omgang.”
 • “Emil har været glad for at være del af jeres spejdergruppe, men har valgt at fokusere på fodbold i denne sæson”
 • “Jeg er klar over at det virker som om jeg giver aben videre, og det gør jeg i et vist omfang også. Har du snakket med Jens omkring X? Jens og jeg har diskuteret X og han virker til at være en mulig kandidat.

Opsummering

Find det vigtige i dit liv og ryd op i resten. Ved at give dig tid til at rydde op, vil du spare både tid, penge og mental energi. Du kan bruge mindre tid og penge på at købe ting du ikke har brug for. Mit bedste trick til at skille mig af med ting er at stille spørgmålet: “Hvis mit hus brændte ned, ville jeg så genanskaffe den her ting?” I sidste ende handler det om frihed – og om du ejer ting, eller om ting ejer dig.

4 kommentarer til “6 steder du skal rydde op for et mere simpelt liv”

 1. Jens Dalsgaard

  Hej Mads

  Det man erfarer er at kan kan leve mere simplet end vi gør nu. Mange kan fx ikke forestille sig at leve uden fjernsyn, men det er ikke noget problem når man gør det.

  Jeg har set mange eksempler på at bruge mindre tøj også for pigerne. Et tip har været at alt tøjet skal kunne passe sammen, så alt kan bære samtidig med alt andet.

  Jeg har selv rimelig meget en ‘uniform’ der betyder jeg ikke skal bruge tid på at overveje hver jeg skal have på fra dag til dag.

 2. Jeg tror rigtig mange har en “uniform”, da de fleste har noget favorittøj som de bruger igen og igen.

  Det gælder så bare om at sortere alt det andet fra, som aldrig bliver brugt og derfor ligeså godt kan gives væk eller doneres til Røde Kors.

  (Hvis det er for svært at sortere, så kom tøjet i en kasse og skriv en dato på. Det der ligger tilbage efter en måned kommer man sikkert aldrig til at bruge alligevel, så afsted med det).

 3. Hej Jens

  Jeg mener også at jo mere simpelt ens liv er jo bedre er det, dvs jo færre bekymringer man har jo mere energi har man til de ting man brænder for, derfor har jeg f.eks alle mine regninger tilmeldt betalingsservice, så man ikke glemmer og betale, får ikke reklamer jeg alligevel ikke læser og skal bruge tid på at smide ud hver dag, søger for at have en buffer i budgettet til regninger man ikke lige havde set komme osv osv, hele tiden leve det simple og lette liv uden stress og for mange aftaler hver dag.

  Mvh
  Morten

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *