Vidvinkel og makro til Kodak Zi8 og iPhone

Jeg er på den evige jagt på små billige og effektive video-setups. På mit hedengangne Flip kamera, havde jeg købt og monteret en vidvinkellinse, med stor succes. Derfor var gode råd dyre, da jeg skiftede over til et Kodak Zi8. Nogle gange er det ikke muligt at stå længere tilbage for at få hele billedet med. Især videoer mellem hjemmets fire vægge er det svært at få det hele med, uden at skulle panorere hele tiden. På ferien kan det på samme måde være vanskeligt at få hele scenariet med i et enkelt skud.

Jeg anskaffede mig Kodak Zi8 fordi det er lige så bærbart som flip kameraet og dertil har mikrofonindgang. Det er super lille sammenlignet med at skulle slæbe et Canon D60 med i tasken i stedet for Zi8 i lommen.

Da jeg så en video optaget med et Zi8 der havde vidvinkel monteret, var jeg sikker på at det var løsningen for mig.
Linsen har jeg købet på en lille shop der hedder usbfever.com som sender fra Hong Kong. Grunden er primært at jeg ikke har kunnet finde lignende linser i nogen europæiske butikker, og danske fotoforhandlere som sædvanligt ikke gider / kan / vil forsyne mig. Jeg er egentlig mest til at handle i min lokale butik, men må konstatere at det ikke kan lade sig gøre når det gælder foto og video dimser. Bestillingen går gnidningsfrit selv om sitet virker lidt klodset. Jeg fik en bekræftelse på afsendelse indenfor et par timer og halvanden uge senere kom min lokale brevbærer med en lille beige konvolut med en lise til mig.

Objektiverne

Vidvinkel objektivet monteretObjektivet består af to stykker glas. Det inderste stykke glas kan for sig selv agere makrolinse. Det er en funktion der ikke er så nødvendig på Kodak Zi8, det kameraet allerede selv har en makro funktion indbygget. Jeg synes nu at det er ganske handy, når du fx bruger en iPhone til at optage med. Makrolinsen kan fange ting helt ned til 2 cm. Uden makro skal ting mindst være 15 cm fra lisen for at kunne komme i fokus.

Kodak Zi8 vidvinkel og makro skilt adNB: Objektiverne er super små og kan meget let forputte sig. Den første linse jeg købte, forsvandt på en bondegårdstur med børnene.

180 graders fiskeøje objektiv, den som Beastie Boys tit bruger 🙂

Monteringen

Det tager ingen tid at montere linserne, og forberedelserne er overstået i et snuptag. Linserne sidder fast ved hjælp af magneter, så du montere bare en af de to medfølgende metalskiver rundt om dine linser. Når linsen ikke er er i bruge sidder skiven stadig på. Den er ikke noget væsen af sig og sidder på ingen måde i vejen, og du er altid klar til at sætte linsen på. Magneterne der sidder på objektivet, er ganske kraftige, og objektivet sidder rigtig godt fast.

Fish eye monteret på en ældre iPhoneTil iPhone vil jeg anbefale at montere metalringen på en tyndt cover, der er lige til at knappe af når du ikke har brug for objektiverne. Jeg har oplevet de bedste skud på Kodak Zi8. iPhones har en tendens til at blive en anelse slørede i kanterne

Konklusion

Selv under løb og monteret på en cykel, virker det fint og falder ikke af. Objektivet vejer slet ikke noget, så magneterne er rigtigt kraftige til at holde på det hele. Jeg synes at de linser her er gode og billige på een og samme gang.

Linserne er super billige, jeg betalte 218,- DKK for både vidvinkel (med makro) og fiskeøjet. Prisen er inklusiv forsendelse fra http://usbfever.com/index_eproduct_view.php?products_id=2472

6 kommentarer til “Vidvinkel og makro til Kodak Zi8 og iPhone”

 1. Er utrolig overrasket over hvor tæt du faktisk kommer på dit D60 sidst i videoen med det lille makroobjektiv! 🙂

  Er der nogen forringelse i billedkvaliteten nu hvor der kommer et par ekstra lag glas foran sensoren?

  Jeg kan ikke helt lade være med at tænke på om iPhonen overhovedet har godt af den måde de monteres på, da magneter i nærheden af telefoner jo aldrig er en god ting. Og nu nævner (og viser) selv at de medfølgende magnetringe faktisk er ret kraftige. Mon telefonen på sigt vil kunne tage skade af det, eller skal der mon en kraftigere magnet til?

 2. Jeg er også selv inponeret over makroen der kommer så tøt på og viser en knap fundskærm i HD. Dog er fokus svær at styre, så jeg kan ikke se mange praktiske skud med linsen.

  Med Zi8 har jeg ikke konstateret noget som helst forvrængning eller lign. iPhone har dog lidt sløring i hjørnerne. men det skyldes dog mest at jeg har monteret ringen på et cover i stedet for direkte på telefonen. En direkte montering til alt andet lige give et bedre billede.

  Men hundrede kroner for en linse, giver altså plads til leg!

  Magneterne er ikke super magneter, men da linserne ikke vejer mere end et par gram, skal det jo ikke meget til en god montering. Jeg Googlede problemstillingen og har ikke set nogen magnetisme-problemer med brug af linserne.

 3. Hej Jens

  Tak for et inspirerende indlæg.

  Jeg har rodet lidt med at optage video på min iPhone og er ramlet ind i præcis den problemstilling du nævner. Jeg har ikke ambition om at skulle have et stort setup – men et par hundrede kr. kan jeg godt afsætte til at forbedre kvaliteten.

  Nu venter jeg på brev fra Hong Kong.

 4. Rigtig spændende. Ja med telefonen er du altid klar for du har den jo med i forvejen. Det gør en stor forskel for mig, idet jeg har videoblogget en del, og når man selv kolder kameraet, så vil man gerne have lidt afstand. Jeg var overrasket over hvor godt de gik begge gange jeg har bestilt i Hong Kong.

  Held og lykke med filmproduktionen.

 5. HEj Jens tak fordi du bekræftede mit kig på Kodak kameraet og nu også udvidede det med linser. Super med såvel www, priser og anbefaling.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *